Članak

Zdravlje žene, izazovi modernog života

Žene se suočavaju sa jedinstvenim izazovima zdravstvene zaštite i vjerojatnije je da će im se dijagnosticirati određene bolesti nego muškarcima. Hronične bolesti i stanja – kao što su bolesti srca, rak i dijabetes – vodeći su uzroci smrti žena. Skoro polovina odraslih – 133 miliona ljudi – ima hroničnu bolest, a polovina njih ima dva ili više hroničnih stanja. Trideset osam posto žena pati od jedne ili više hroničnih bolesti, u poređenju sa 30 posto muškaraca.
Prema klinici Mayo, žene imaju dvostruko veće šanse da dožive depresiju od muškaraca. Stanje će pogoditi jednu od pet žena u nekom trenutku u njihovom životu, najčešće između 40 i 59 godina.
Zdravije žene za danas za bolje sutra
Ženstvenost uključuje ohrabrenje, podršku i zajednicu – a zdravlje je jedno od onih područja u kojima žene mogu podići jedna drugu. Predavanje će se fokusirati na sve aspekte zdravog života od ishrane, sna, fizičke aktivnosti i kontrole stresa.
Nasa govornics je: Amela Ivković O'Reilly, Nutricionista
Član udruženja nutricionista Irske, Član udruženja nutricionista Velike Britanije, Član kraljevskog medicinskog udruženja Velike Britanije
Dip. NT, M.B.A.N.T M.N.T.O.I M.R.S.M
Vise o Ameli:
https://www.facebook.com/nutricionista.ba
https://www.instagram.com/amela_nutritionist/
https://www.linkedin.com/in/amela-ivkovic-o-reilly-9071893/
http://nutricionista.ba
https://www.youtube.com/channel/UCk_3T8ZfVkH6va2LbJXRxKg