O nama

Udruženje je počelo sa radom početkom 2016. godine kao neformalna platforma za razmjenu informacija i umrežavanje poslovnih žena iz BiH koje žive i rade u Austriji. Nakon nešto više od godinu dana rada i druženja, odlučile smo da našem radu i grupi izvanrednih žena damo i formalni oblik. Udruženje “Business Women of Bosnia and Herzegovina” je registrirano u septembru 2017 godine.

Vizija udruženja je jačanje pozicije i promocije poslovnih žena poduzetnica u Austriji i BiH, podrška privrednicama u njihovom razvoju i rastu, te umrežavanje. Glavni fokus udruženja je osnaživanje naših članica kroz promocije njihovih poslova, proizvoda, serije prezentacija, radionica, razgovara – jednostavno povezivanja na svim nivoima. Također, putem partnerstva sa udruženjima i poduzetnicama iz BiH, želimo promovisati BiH žensko poduzetništvo i otvoriti vrata tržištu u Austriji. 

Glavni fokus udruženja je osnaživanje naših članica kroz promocije njihovih poslova, proizvoda i usluga.

Ciljeve ostvarujemo putem radionica, tematskih prezentacija i diskusija. Putem partnerstva sa udruženjima i poduzetnicama iz BiH, želimo promovisati BiH žensko poduzetništvo i otvoriti vrata tržištu u Austriji. Ciljeve ostvarujemo putem radionica, tematskih prezentacija i diskusija, te organizovanjem i učešćem na bazarima u cilju promocije ženskog poduzetništva.

Ukoliko želite da pristupite udruženju, molimo Vas kontaktirajte nas putem elektronske pošte /E-mail na contact@bhwomen.org ili business.women.bh@gmail.com.

Želimo biti udruženje koje će vam pomoći da lakše ostvarite svoje ciljeve.

Lejla Tinjić Zaimović

PREDSJEDNICA

Lejla Tinjić Zaimović je predsjednica i jedna od osnivačica udruženja Business Women of Bosnia and Herzegovina. Lejla je ekonomistica po struci, a zaposlena je kao konsultantica u međunarodnoj finansijskoj instituciji u Beču. Iza nje je više od dvije decenije iskustva i rada na podršci u realizaciji razvojnih projekata, izvršnoj pomoći menadžmentu, organizaciji događaja te koordinaciji rada ureda. Lejla koordinira aktivnosti udruženja, odgovorna je za odnose s javnošću, marketing i razvoj poslovanja. Nominovana je za nagradu "Snaga izvrsnosti" u kategoriji društveni angažman, nagradu Dobro za individualnu filantropiju a magazine Kosmo ju je uvrsio u naših 50 u Austriji u kategoriji zajednica/community. Kao velika pristalica poslovnoga umrežavanja želi privući žene raznih profila i iskustava koje se identificiraju s vizijom jačanja pozicije žena u poslovnom svijetu i društvu u cjelini.

Adela Mehić-Džanić

POTPREDSJEDNICA

Adela Mehić-Džanić je ekspertkinja za telekomunikacije i digitalizaciju (Internet of Things). Po završetku studija telekomunikacija na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu 2010. dolazi u Beč zbog profesionalnog usavršavanja i pristupa globalnom tržištu rada. Kao ostvarena žena na profesionalnom i privatnom polju, Adela želi podijeliti svoje znanje i iskustva s bh. zajednicom u Beču i 2020. se pridružuje strateškom timu Business Women of Bosnia and Herzegovina. U udruženju je zadužena za kooperacije sa strateškim partnerima i profesionalnim ženskim udruženjima.

Naida Jusufhodžic-Grbić

REVIZOR

Naida Jusufhodžic-Grbić je magistrica prava (dipl.iur Zagreb i mag.iur Beč) koja se nakon bankarsko-pravnoga iskustva u Zagrebu, knjigovodstveno - poreznog i odvjetničkog iskustva u Beču zaposlila u revizorskom udruženju pri jednoj od vodećih austrijskih bankarskih institucija, gdje se već godinama bavi radnim i zadružnim pravom. Udruženju Business Women of Bosnia and Herzegovina pridružila se zbog njegove sjajne ideje. Osim za godišnju reviziju knjigovodstva te određene pravne aspekte udruženja, zadužena je i za organiziranje radionica i tematskih predavanja. Kao ustrajni borac za stvarnu ravnopravnost žena u svakodnevnom životu, smatra kako je pravi napredak postignut tek onda kada nam to prestane biti glavna tema.

Jasmina Haračić

REVIZOR

Jasmina Haračić je magistrica arapskog jezika i književnosti i dipl. turkolog. Ima dugogodišnje iskustvo kao savjetnica i projekt menadžerica u Austrijskom Crvenom križu. Jasmina je Coach, wingwave® Coach i učiteljica autogenog treninga. Članica je strateškog tima i jedna od osnivačica udruženja Business Women of Bosnia and Herzegovina. U udruženju obavlja posao revizora te se bavi osmišljavanjem ponuda za lično i profesionalno usavršavanje članica i organizacijom događaja za članice koje žele predstaviti svoj posao ili određenu ekspertizu i kompetencije.

Selma Muratović

BLAGAJNIK

Selma Muratović je zvanje diplomirane ekonomistice stekla na bečkom univerzitetu ekonomije (WU). Radno iskustvo započinje još za vrijeme studiranja u raznim poljima ekonomije od Projekt menadžmenta preko Produkt menadžmenta do logistike i supply chain menadžmenta. Trenutno izvršava funkciju operativne direktorice u firmi Brajlović Austria. Ideja napredovanja kroz podršku, pomoć i dijeljenje vlastitih resursa je Selmu spojila s udruženjem Business Women of Bosnia and Herzegovina, gdje je zadužena za funkciju blagajnika.

Naše Članice

Nadina Gradaščević

ČLANICA

Nadina Gradaščević je konsultantica za razvoj biznisa i liderstva. Dugogodišnje profesionalno iskustvo i kompetencije poslovne savjetnice, menadžerice u oblasti investicijskog bankarstva, ekspertkinje za tržište kapitala, certificirane stručne predavačice, poslovne trenerice i leadership coach-a gradila je u Europi i Americi. Nadina je certificirana John C. Maxwell Coach, Trainer & Speaker, mentorica za startup i razvoj biznisa i mentorica za podršku ženama u poduzetništvu. Osnivačica je internacionalne „Women in Leadership“ mreže i jedna od osnivačica udruženja “Business Women of Bosnia and Herzegovina”, a također je i dobitnica nagrade za sveukupan doprinos misiji i ulozi žene u društvu. Zalaže se za razvoj održive kulture liderstva i interkulturalno razumijevanje u globalnom poslovnom svijetu.

Hanita Veljan

ČLANICA

Hanita Veljan je rođena u Bosni i Hercegovini a od 1993. godine je u Austriji.  u Beču je  studirala pravo a časove ekonomije je usavršila na University of California, Berkeley.

Nakon završetka fakulteta je počela  raditi 2011. godine kao pripravnik kod PHH Attorneys at Law/PHH Rechtsanwälte sa specijalizacijom na porodično pravo, rješavanje sporova privatnih kao i trgovačkih društva kao i vodstvom sporova.  U međuvremenu je položila pravosudni ispit, završila  dodatnu specijalizaciju za Collaborative Law i radi kod PHH kao Counsel.

U svojoj specijalizaciji je pisala poglavlje u knjizi “Scheidungsrecht” kao i „Vorläufiger Rechtsschutz“ od izdavačke kuće WEKA (na temu prava djece) i mnoštvo članka za razne publikacije (zadnji o osobnim pravima djece u internetu). Držala je predavanja na Comenius University Bratislava kao i na Rīga Stradiņš University kao i na raznim seminarima i konferencijama u Beču te  sudjeluje kao expert assessor na IBA-VIAC CDRC Vienna Mediation and Negotiation Competition.

Zbog veza sa domovinom bitno joj je da pomogne djeci koja su kao ona migrirali u Austriju ili imaju korijene van Austrije. 

Pomagala je u JU “Osma Osnovna Škola” u Sarajevu kao volonter a  radi volonterski kao ambasadorica integracije Zusammen:Österreich. Sa tim radom želi da inspiriše djecu i da njima pokažem da mogu biti uspješni iz koje god su zemlje, koja je njima god boja kože, ili rod.

Članicom Business Women of Bosnia and Herzegovina je postala jer je inspirira biti dio networks  sa ženama koje su uspješne i uporne a dodatno ih veže porijeklo iz BiH.  Naravno želi da njena  profesija pomogne članicama i osobama u uzajamnoj saradnji. Uvjerena je da smo sa tim networkom svi na  dobitku.
 
M +43 676 897 008 837 
 

Lejla
Pašić-Muradić

ČLANICA

Dr. Lejla Pašić-Muradić je specijalista oftalmolog.
Vlastitu ordinaciju je otvorila primarno iz inata da dokaže da i mi žene možemo biti i dobre menadžerice i šefice, a prije svega dobre doktorice
Nakon studija u Beču, vratila se u BiH, dole specijalizira, radi kao specijalista i krajem 2016 god. dobiva ponudu za posao u Beču, koji je i prihvatila. Nakon nekog vremena se rodila ideja o otvaranju vlastite ordinacije i tako polako počinje njena priča.
Prvo samo kao oftalmološka ordinacija, a da bih riješila probleme sa kapcima, ulazi u priču o estetici, uljepšavanju te ta priča ide dalje i kontinuirano raste.

Kroz to vrijeme i kroz udruženje gdje sam članica od početka upoznajem divne, hrabre, vrijedne i fascinantne žene. Raduje je rast BWBH udruženja. Od umrežavanja do prijateljstva, od podrške do novih poznanica, razmjene znanja – za svaku ženu ima ponešto.

Maja Čopra

ČLANICA

Maja Čopra je produkt i grafička dizajnerica. Nakon uspješnog diplomiranja na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, seli se u Beč, a na WIFI Wien je završila dodatno obrazovanje na polju grafičkog i print dizajna, čime se trenutno bavi. Njen rad je vezan za razvoj vizuelnog identiteta firmi kao i pojedinačnih vizuelnih elemenata i popratnih marketing materijala. Pored stalnog zaposlenja, samostalno djeluje kao grafička dizajnerica firme Bee Graphics u kojoj proširuje svoju djelatnost i na printu majica. U udruženju Business Women of Bosnia and Herzegovina je odgovorna za stvaranje vizuelnog identiteta i promotivnih materijala. Dijeli istu viziju s udruženjem i svojim angažmanom pridonosi cjelokupnom umrežavanju žena sa željom za ostvarenjem jakih poslovnih kontakata i stvaranjem prepoznatljivoga brenda.

Lejla Husić

ČLANICA

Lejla Husić je prvenstveno ljubiteljica engleskog jezika, učiteljica i trenerica. U Beč se doselila zbog magistarskog studija te je tu i ostala. S mužem je osnovala školu za engleski i francuski jezik, Lingua Franca. Pored časova engleskog i francuskog jezika za privatni i poslovni sektor, bavi se također i prijevodima, lektoratom, te pisanjem tekstova/copywritingom. Lejla je članica udruženja već nekoliko godina. Ono što ju je privuklo udruženju je iskustvo članica te razmjena istih koje se redovno odvija kroz različite događaje, radionice i sastanke. Također i činjenica da udruženje pruža članicama priliku za networking i razmjenu informacija, što je njoj kao novoj poduzetnici izuzetno bitno. Raduje se novim druženjima i upoznavanju novih članica.

Više o tome može se saznati na web stranici: https://linguafrancawien.com/ i Facebook stranici: https://www.facebook.com/linguafrancawien/. 

Emina Eppensteiner

ČLANICA

Emina Eppensteiner je po zanimanju pozorišna pedagoginja koja je fascinirana vezom život – pozorište – svakodnevnica. Njene vizije su uljepšavanje života drugima kroz neposredni pozorišni rad sa grupama djece, omladine ili odraslih osoba, kao i vođenje seminara za odrasle osobe sa ciljem poboljšavanja vještina poput autentičnosti, kreativnosti i koncentracije.

U svome radu spaja umjetničke, pedagoške i znanstvene spoznaje te iskustva i vještine koje nas podučavaju tome kako svjesnije živjeti, uspješnije komunicirati i (p)ostati fleksibilan u rješavanju životnih zadaća! 

Smatra da je Business Women of Bosnia and Herzegovina sjajna prilika da se međusobno pomažemo, povezujemo, podržavamo, inspirišemo, družimo.. Kao što slogan udruženja kaže: “Rastimo zajedno!”

Mirela Nežić

ČLANICA

Mirela Nežić je zaposlena kao medicinska sestra u mobilnom multiprofesionalnom palijativnom timu. To je posao koji zahtijeva veliku pshiofizičku izdržljivost, razumijevanje i veliku dozu empatije. Prije dvije godine pronašla je balans (psihohigijenu) za sebe, postala dio network marketinga za uljepšavanje žena i pruža im mogućnost da i same počnu s tim poslom koji nudi velike mogućnosti za razvoj. Želja joj je da što više žena/djevojaka pronađe put do samostalnosti, a ovaj posao im može u tome pomoći. Više o toj mogućnosti možete saznati putem njezinog kontakta –www.mirela-effect.com. 

Prije nego je odlučila postati članica Business Women of Bosnia and Herzegovina pratila je rad udruženja neko vrijeme preko Facebook-a a 2018., uplatila članarinu i s prijateljicom otišla na redovni mjesečni sastanak kada je i sama postala članica. Redovna je na eventima gdje je primljena zaista srdačno i toplo. Zbog svega toga pozitivnoga iskustva i zbog puno toga što se riječima ne može opisati (već se mora osjetiti) najsrdačnije svakoj ženi preporuča da se učlani u udruženje. 

Dženeta Schitton

ČLANICA

Dženeta Schitton, rodjena je u Sarajevu, a u Beču živi od novembra 2019 g. Po zanimanju je pravnica i ekonomistkinja, bavi se digital branding savjetovanjem za pojedince i kompanije.

Vlasnica je fashion&lifestyle bloga glowhunters gdje osim lifestyle tema, obradjuje i teme vezane za marketing i digitalni brending. Također je i kreatorica edukativnih sadržaja na društvenim mrežama, posvećenih mladim profesionalcima i studentima te su-osnivačica high tech startupa na području finansija i umjetne inteligencije. U udruženje se učlanila sa željom da se što više poveže sa poslovnim ženama iz Bosne i Hercegovine i Balkana, kako bi razmijenile iskustva kroz druženja i saradnje.

Vildana Hrnjić

ČLANICA

Vildana Hrnjić je svoju svrhu pronašla u balansu primjenjene umjetnosti i nauke tokom studija Grafičko inženjerstvo na Tehnološkom fakultetu u Banjoj Luci. Već za vrijeme studiranja je radila kao grafička dizajnerica za nekoliko kompanija i organizacija. Kreativnost joj je oduvijek bitna kako u slikarstvu i umjetničkom dizajnu, tako i u brendiranju klijenata. Kroz svoje umjetničke postere podiže svijest o društvenim problemima poput pitanja zaštite životne okoline i prava žena. Pored njenog umjetničkog angažmana, brojnih samostalnih i zajedničkih izložbi u BiH i u inostranstvu, bila je aktivno uključena i u rad nekoliko nevladinih organizacija. Sva iskustva koja je stekla oblikovala su je u uspješnu lidericu i mladu preduzetnicu te je osnovala svoju vlastitu marketing agenciju – BOLD IT, kojoj je cilj transformirati ljude i brendove kako bi dostigli svoj potencijal. Kao edukatorica, organizovala je webinare i kurseve iz oblasti grafičkog dizajna, a posebnu pažnju posvećuje radu sa mladima kroz i mentorski angažman.

Arijana Beširović

ČLANICA

Arijana Beširović je studentica druge godine Informacionih tehnologija na IPI Akademiji u Tuzli. Članica je BH Futures Fondacije kroz čiji program je imala priliku raditi na profesionalnom razvoju i sticanju znanja i vještina uz pomoć mentora. Također, u Njemačkom centru za robotiku (DKR) radi na projektu “Mladi robotičari” koji ima za cilj edukaciju djece za programiranje i upravljanje LEGO robotima. Aktivna je članica QBalkan gdje se radi na popularizaciji kvantne tehnologije i kvantnog softvera te same primjene istih.

Sami ciljevi mreže Business Women of Bosnia and Herzegovina su bili dovoljni za njenu odluku uključenja u udruženje. Ovo je izvrsna prilika da podržimo jedne druge te da ostvarimo svoje poslovne i privatne ciljeve što i jeste misija ovog udruženja.

Azra Dedić-Schwaiger

ČLANICA

Azra Dedić-Schwaiger je doktorica prirodnih nauka – molekularni biolog. Studirala je i doktorirala na Univerzitetu Salzburg. Iza nje je šesnaestogodišnje iskustvo u industriji medicinskih sredstava i novih laboratorijskih tehnologija na relaciji Austrija – Balkan (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Albanija i Rumunija). Azra je 2018 godine osnovala svoju firmu za distribuciju proizvoda renomitranih svjetskih proizvođača laboratorijskih testova za humane kliničke laboratorije na austrijskom tržištu – www.labraum.at.

Razlog uključenja u Udruženje je bio impulsivna podrška hrabrim ženama koje su odlučile realizovati odličnu ideju uvezivanja poslovnih žena iz njene matične države. Željela je upoznati i razmijeniti iskustva sa ženama koje su u istoj ili sličnoj situaciji. Međutim, ispostavilo se da je vrlo malo žena koje imaju svoj vlastiti biznis, tako da je i njen fokus motivacija žena da se odluče na taj veliki korak i postanu same svoje šefice.

Sabina Halilović

ČLANICA

Sabina Halilović se za vrijeme devedesetih seli s porodicom u Beč gdje je i dan danas, nakon što ju je zatekao rat dok je bila apsolventica političkih nauka na odsjeku novinarstva u Sarajevu. Dvadeset i pet godina radi u raznim institucijama i velikim firmama vezanim za finansije. Prije tri godine odlučila je se osamostaliti, a u međuvremenu završava fakultet na FAF instituciji kao “Akademische Finanzdienstleister”. Od februara 2020. godine je samostalni finansijski savjetnik pod partnerstvom sa Deutsche Vermögens Bank AG. Nada se kako svojim znanjem može pomoći dragim članicama udruženja kao i njihovim porodicama te prijateljima pružanjem savjeta u oblasti finansija. U te oblasti se ubrajaju: novi krediti- i optimiranje starih kredita, osiguranje, akcije, fondovi ali također može dati i savjet osobi koja već ima kredite tj. da ih optimira i vidi koje su povoljnije opcije. Za više informacija o tome možete se joj obratiti na mail sabine.halilovic@dvag.at Udruženju ovih divnih žena se pridružila ove godine mada ih simpatizira već dugo. Ističe kako su uvijek spremne pomoći ne tražeći ništa zauzvrat u što je se prošle godine uvjerila. i kako ju raduje postojanje ovakvog udruženja.

Melika
Osmić-Sahab

ČLANICA

Melika Osmić-Sahab je po struci diplomirani ekonomista iz međunarodne ekonomije. Po dolasku u Beč 2015, nostrificira diplomu i postaje magistar ekonomskih nauka. U Beču je zasnovala porodicu a zaposlena je u IAEA.

Posjeduje široko radno iskustvo iz različitih domena od međunarodnih institucija preko financija do edukativnih institucija. Više informacija o njoj je dostupno na LinkedIn profilu. Želi svoje znanje podijeliti s dragim članicama BWBH udruženja. Njezin kontakt e-mail je melika.osmic@yahoo.com.

Pridružila je se udruženju ove godine sa željom da razmjenjuje iskustva i općenito korisne informacije a, posebno za jednu jedinu našu domovinu. Melika je zainteresovana za projekte pomaganja BiH i prezentaciju naše kulture/gastronomije/proizvoda/firmi u Austriji.

Mirjana Miljanovic

ČLANICA

Po zvanju sam diplomirani inžinjer informatike. Stidirala sam i diplomirala na Fakultetu informatike u Beču.

U sklopu praktične nastave za vrijeme studiranja, radila sam u Siemens-u AG Austrija. Bila sam zadužena za testiranje i implementaciju na raznim informatičkim projektima (web i ostale aplikacije).

Tijekom studiranja, kao iskusni student informatike bila sam aganžovanja i u socijalnim projektima. Radila sam kao mentor na pilot-projektu „big.sister-first.step” (WIT, TU Beč), gdje sam svoja iskustva stečena kroz studiranje podijelila sa TU studenticama prvog semestra studija.

Također sam bila angažirana u okviru jednog internacionalnog projekta u United Nation Vienna kao asistent projetka. Tijekom rada na ovom projektu naučila sam nešto više o administativnim poslovima u sklopu Human Resource Management-u, te mi je ovo iskustvo bilo od velike koristi u mojoj karijeri.

Iz velikog interesa prema fotografiji, 2017 sam završila 2-godišnju školu fotografije („Fotoschule Wien“). Stekla sam nove vještine vladanja fotografijom te primijenila iste na web aplikacije zbog čega sam dobila pohvalu i nove angažmane.

Posljednjih 7 godina sam zaposlena na radnom mjestu „Quality Assurance“ u jednoj od poznatih izdavački kuća u Beču. Odgovorna sam za kvalitetu online novinskih izdanja i specijaliziranih knjiga iz oblasti Prava.

Učlanila sa se u BWBH udruženje zbog razmjene iskustva iz sličnih oblasti kao i prilici da mogu dati podršku mladim ženama u području informatiče znanosti, netzwerk i druženje.

Medina Omerović

ČLANICA

Medina Omerović magistrica je menadžmenta i informacionih sistema. Diplomirala je na Sarajevskoj školi za nauku i tehnologiju, smjer ekonomija i internacionalni biznis. Prvo radno iskustvo stekla je u Raiffeisen banci u Sarajevu, a godinu poslije magistrirala je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Već godinu dana živi u Grazu, a ove jeseni započinje novi master na Globalnim studijama Univerziteta u Grazu, smjer Ekonomije i okoliš. Koncept i strategije održivog razvoja je zanimaju već nekoliko godina, te je prilika da studira i živi u Austriji od iznimnog značaja za profesionalno usavršavanje. Kao mlada žena na početku svoje poslovne karijere, odlučila je da se pridruži udruženju Business Women of Bosnia and Herzegovina i na taj način stekne nova poznanstva, znanja i iskustva.

Marijana Klapić

ČLANICA

Marijana Klapić je poduzetnica koja,zajedno sa svojim suprugom vodi uspješnu kompaniju proizvoda Olea,majka,supruga ,NLP trenerica  ličnog i profesionalnog razvoja,leadership coach,entuzijastica i osoba koja voli ljude .Nakon dugogodišnjeg  vlastitog razvoja,preko 15 godina iskustva u radu sa ljudima,niza edukacija,seminara i rada na svojim vještinama i kompetencijama,vodi mnogobrojne radionice i edukacije za  IT kompanije, Udruženja,firme koje svoje zaposlene smatraju najvrednijim resursom,mlade lidere i mnoštvo organizovanih predavanja na teme koje svojim sadržajem osnažuju učesnike,otvaraju nove poglede,inspitišu na promjene i  gdje se stiču nova znanja i ohrabrenja da se u vremenu  u kojem živimo možemo  snaći i prepoznati nove prilike i mogućnosti za ispunjeniji i kvalitetniji život.

Izuzetno ponosna na svoj  projekat žena387 women empowerement   zajednica budućnosti koja okuplja žene svih životnih stavova i opredjeljenja. Uz pomoć tema ličnog i profesionalnog razvoja stvaramo okruženje koje će biti podržavajuće za svaku njenu članicu.Mjesto gdje razvijamo žensku energiju i kreiramo sjajne životne priče,osvještavamo svoje snage .

Moto ovog projekta je “Niko nije TI, i to je tvoja supermoć!”

Scroll Up