O nama

Udruženje je počelo sa radom početkom 2016. godine kao neformalna platforma za razmjenu informacija i umrežavanje poslovnih žena iz BiH koje žive i rade u Austriji. Nakon nešto više od godinu dana rada i druženja, odlučile smo da našem radu i grupi izvanrednih žena damo i formalni oblik. Udruženje “Business Women of Bosnia and Herzegovina” je registrirano u septembru 2017 godine.

Vizija udruženja je jačanje pozicije i promocije poslovnih žena poduzetnica u Austriji i BiH, podrška privrednicama u njihovom razvoju i rastu, te umrežavanje. Glavni fokus udruženja je osnaživanje naših članica kroz promocije njihovih poslova, proizvoda, serije prezentacija, radionica, razgovara – jednostavno povezivanja na svim nivoima. Također, putem partnerstva sa udruženjima i poduzetnicama iz BiH, želimo promovisati BiH žensko poduzetništvo i otvoriti vrata tržištu u Austriji.

Glavni fokus udruženja je osnaživanje naših članica kroz promocije njihovih poslova, proizvoda i usluga.

Ciljeve ostvarujemo putem radionica, tematskih prezentacija i diskusija. Putem partnerstva sa udruženjima i poduzetnicama iz BiH, želimo promovisati BiH žensko poduzetništvo i otvoriti vrata tržištu u Austriji. Ciljeve ostvarujemo putem radionica, tematskih prezentacija i diskusija, te organizovanjem i učešćem na bazarima u cilju promocije ženskog poduzetništva.

Ukoliko želite da pristupite udruženju, molimo Vas kontaktirajte nas putem E-mail na business.women.bh@gmail.com.

Želimo biti udruženje koje će vam pomoći da lakše ostvarite svoje ciljeve.

Naše Članice

Nadina Gradaščević

Članica
Nadina Gradaščević je konsultantica za razvoj biznisa i liderstva. Dugogodišnje profesionalno iskustvo i kompetencije poslovne savjetnice, menadžerice u oblasti investicijskog bankarstva, ekspertkinje za tržište kapitala, certificirane stručne predavačice, poslovne trenerice i leadership coach-a gradila je u Europi i Americi. Nadina je certificirana John C. Maxwell Coach, Trainer & Speaker, mentorica za startup i razvoj biznisa i mentorica za podršku ženama u poduzetništvu. Osnivačica je internacionalne „Women in Leadership“ mreže i jedna od osnivačica udruženja “Business Women of Bosnia and Herzegovina”, a također je i dobitnica nagrade za sveukupan doprinos misiji i ulozi žene u društvu. Zalaže se za razvoj održive kulture liderstva i interkulturalno razumijevanje u globalnom poslovnom svijetu.

Hanita Veljan

Članica
Hanita Veljan je rođena u Bosni i Hercegovini a od 1993. godine je u Austriji. u Beču je studirala pravo a časove ekonomije je usavršila na University of California, Berkeley.

Nakon završetka fakulteta je počela raditi 2011. godine kao pripravnik kod PHH Attorneys at Law/PHH Rechtsanwälte sa specijalizacijom na porodično pravo, rješavanje sporova privatnih kao i trgovačkih društva kao i vodstvom sporova. U međuvremenu je položila pravosudni ispit, završila dodatnu specijalizaciju za Collaborative Law i radi kod PHH kao Counsel.
U svojoj specijalizaciji je pisala poglavlje u knjizi “Scheidungsrecht” kao i „Vorläufiger Rechtsschutz“ od izdavačke kuće WEKA (na temu prava djece) i mnoštvo članka za razne publikacije (zadnji o osobnim pravima djece u internetu). Držala je predavanja na Comenius University Bratislava kao i na Rīga Stradiņš University kao i na raznim seminarima i konferencijama u Beču te sudjeluje kao expert assessor na IBA-VIAC CDRC Vienna Mediation and Negotiation Competition.

Zbog veza sa domovinom bitno joj je da pomogne djeci koja su kao ona migrirali u Austriju ili imaju korijene van Austrije.

Pomagala je u JU “Osma Osnovna Škola” u Sarajevu kao volonter a radi volonterski kao ambasadorica integracije Zusammen:Österreich. Sa tim radom želi da inspiriše djecu i da njima pokažem da mogu biti uspješni iz koje god su zemlje, koja je njima god boja kože, ili rod.
Članicom Business Women of Bosnia and Herzegovina je postala jer je inspirira biti dio networks sa ženama koje su uspješne i uporne a dodatno ih veže porijeklo iz BiH. Naravno želi da njena profesija pomogne članicama i osobama u uzajamnoj saradnji. Uvjerena je da smo sa tim networkom svi na dobitku.

M +43 676 852911203

Lejla Pašić-Muradić

Članica
Dr. Lejla Pašić-Muradić je specijalista oftalmolog.
Vlastitu ordinaciju je otvorila primarno iz inata da dokaže da i mi žene možemo biti i dobre menadžerice i šefice, a prije svega dobre doktorice
Nakon studija u Beču, vratila se u BiH, dole specijalizira, radi kao specijalista i krajem 2016 god. dobiva ponudu za posao u Beču, koji je i prihvatila. Nakon nekog vremena se rodila ideja o otvaranju vlastite ordinacije i tako polako počinje njena priča.
Prvo samo kao oftalmološka ordinacija, a da bih riješila probleme sa kapcima, ulazi u priču o estetici, uljepšavanju te ta priča ide dalje i kontinuirano raste.

Kroz to vrijeme i kroz udruženje gdje sam članica od početka upoznajem divne, hrabre, vrijedne i fascinantne žene. Raduje je rast BWBH udruženja. Od umrežavanja do prijateljstva, od podrške do novih poznanica, razmjene znanja – za svaku ženu ima ponešto.

Lejla Husić

Članica
Lejla Husić je prvenstveno ljubiteljica engleskog jezika, učiteljica i trenerica. U Beč se doselila zbog magistarskog studija te je tu i ostala. S mužem je osnovala školu za engleski i francuski jezik, Lingua Franca. Pored časova engleskog i francuskog jezika za privatni i poslovni sektor, bavi se također i prijevodima, lektoratom, te pisanjem tekstova/copywritingom. Lejla je članica udruženja već nekoliko godina. Ono što ju je privuklo udruženju je iskustvo članica te razmjena istih koje se redovno odvija kroz različite događaje, radionice i sastanke. Također i činjenica da udruženje pruža članicama priliku za networking i razmjenu informacija, što je njoj kao novoj poduzetnici izuzetno bitno. Raduje se novim druženjima i upoznavanju novih članica.

Više o tome može se saznati na web stranici:
https://linguafrancawien.com
i Facebook stranici:
https://www.facebook.com/linguafrancawien/.

Emina Eppensteiner

Članica
Emina Eppensteiner je po zanimanju pozorišna pedagoginja koja je fascinirana vezom život – pozorište – svakodnevnica. Njene vizije su uljepšavanje života drugima kroz neposredni pozorišni rad sa grupama djece, omladine ili odraslih osoba, kao i vođenje seminara za odrasle osobe sa ciljem poboljšavanja vještina poput autentičnosti, kreativnosti i koncentracije.

U svome radu spaja umjetničke, pedagoške i znanstvene spoznaje te iskustva i vještine koje nas podučavaju tome kako svjesnije živjeti, uspješnije komunicirati i (p)ostati fleksibilan u rješavanju životnih zadaća!

Smatra da je Business Women of Bosnia and Herzegovina sjajna prilika da se međusobno pomažemo, povezujemo, podržavamo, inspirišemo, družimo.. Kao što slogan udruženja kaže: “Rastimo zajedno!”

Mirela Nežić

Članica
Mirela Nežić je zaposlena kao medicinska sestra u mobilnom multiprofesionalnom palijativnom timu. To je posao koji zahtijeva veliku pshiofizičku izdržljivost, razumijevanje i veliku dozu empatije. Prije dvije godine pronašla je balans (psihohigijenu) za sebe, postala dio network marketinga za uljepšavanje žena i pruža im mogućnost da i same počnu s tim poslom koji nudi velike mogućnosti za razvoj. Želja joj je da što više žena/djevojaka pronađe put do samostalnosti, a ovaj posao im može u tome pomoći. Više o toj mogućnosti možete saznati putem njezinog kontakta –www.mirela-effect.com.

Prije nego je odlučila postati članica Business Women of Bosnia and Herzegovina pratila je rad udruženja neko vrijeme preko Facebook-a a 2018., uplatila članarinu i s prijateljicom otišla na redovni mjesečni sastanak kada je i sama postala članica. Redovna je na eventima gdje je primljena zaista srdačno i toplo. Zbog svega toga pozitivnoga iskustva i zbog puno toga što se riječima ne može opisati (već se mora osjetiti) najsrdačnije svakoj ženi preporuča da se učlani u udruženje.

Dženeta Schitton

Članica
Dženeta Schitton, rodjena je u Sarajevu, a u Beču živi od novembra 2019 g. Po zanimanju je pravnica i ekonomistkinja, bavi se digital branding savjetovanjem za pojedince i kompanije.

Vlasnica je fashion&lifestyle bloga glowhunters gdje osim lifestyle tema, obradjuje i teme vezane za marketing i digitalni brending. Također je i kreatorica edukativnih sadržaja na društvenim mrežama, posvećenih mladim profesionalcima i studentima te su-osnivačica high tech startupa na području finansija i umjetne inteligencije. U udruženje se učlanila sa željom da se što više poveže sa poslovnim ženama iz Bosne i Hercegovine i Balkana, kako bi razmijenile iskustva kroz druženja i saradnje.

Vildana Hrnjić

Članica
Vildana Hrnjić je svoju svrhu pronašla u balansu primjenjene umjetnosti i nauke tokom studija Grafičko inženjerstvo na Tehnološkom fakultetu u Banjoj Luci. Već za vrijeme studiranja je radila kao grafička dizajnerica za nekoliko kompanija i organizacija. Kreativnost joj je oduvijek bitna kako u slikarstvu i umjetničkom dizajnu, tako i u brendiranju klijenata. Kroz svoje umjetničke postere podiže svijest o društvenim problemima poput pitanja zaštite životne okoline i prava žena. Pored njenog umjetničkog angažmana, brojnih samostalnih i zajedničkih izložbi u BiH i u inostranstvu, bila je aktivno uključena i u rad nekoliko nevladinih organizacija. Sva iskustva koja je stekla oblikovala su je u uspješnu lidericu i mladu preduzetnicu te je osnovala svoju vlastitu marketing agenciju – BOLD IT, kojoj je cilj transformirati ljude i brendove kako bi dostigli svoj potencijal. Kao edukatorica, organizovala je webinare i kurseve iz oblasti grafičkog dizajna, a posebnu pažnju posvećuje radu sa mladima kroz i mentorski angažman.

Azra Dedić-Schwaiger

Članica
Azra Dedić-Schwaiger je doktorica prirodnih nauka – molekularni biolog. Studirala je i doktorirala na Univerzitetu Salzburg. Iza nje je šesnaestogodišnje iskustvo u industriji medicinskih sredstava i novih laboratorijskih tehnologija na relaciji Austrija – Balkan (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Albanija i Rumunija). Azra je 2018 godine osnovala svoju firmu za distribuciju proizvoda renomitranih svjetskih proizvođača laboratorijskih testova za humane kliničke laboratorije na austrijskom tržištu – www.labraum.at.

Razlog uključenja u Udruženje je bio impulsivna podrška hrabrim ženama koje su odlučile realizovati odličnu ideju uvezivanja poslovnih žena iz njene matične države. Željela je upoznati i razmijeniti iskustva sa ženama koje su u istoj ili sličnoj situaciji. Međutim, ispostavilo se da je vrlo malo žena koje imaju svoj vlastiti biznis, tako da je i njen fokus motivacija žena da se odluče na taj veliki korak i postanu same svoje šefice.

Sabina Halilović

Članica
Sabina Halilović se za vrijeme devedesetih seli s porodicom u Beč gdje je i dan danas, nakon što ju je zatekao rat dok je bila apsolventica političkih nauka na odsjeku novinarstva u Sarajevu. Dvadeset i pet godina radi u raznim institucijama i velikim firmama vezanim za finansije. Prije tri godine odlučila je se osamostaliti, a u međuvremenu završava fakultet na FAF instituciji kao “Akademische Finanzdienstleister”. Od februara 2020. godine je samostalni finansijski savjetnik pod partnerstvom sa Deutsche Vermögens Bank AG. Nada se kako svojim znanjem može pomoći dragim članicama udruženja kao i njihovim porodicama te prijateljima pružanjem savjeta u oblasti finansija. U te oblasti se ubrajaju: novi krediti- i optimiranje starih kredita, osiguranje, akcije, fondovi ali također može dati i savjet osobi koja već ima kredite tj. da ih optimira i vidi koje su povoljnije opcije. Za više informacija o tome možete se joj obratiti na mail sabine.halilovic@dvag.at Udruženju ovih divnih žena se pridružila ove godine mada ih simpatizira već dugo. Ističe kako su uvijek spremne pomoći ne tražeći ništa zauzvrat u što je se prošle godine uvjerila. i kako ju raduje postojanje ovakvog udruženja.

Melika Osmić-Sahab

Članica
Melika Osmić-Sahab je po struci diplomirani ekonomista iz međunarodne ekonomije. Po dolasku u Beč 2015, nostrificira diplomu i postaje magistar ekonomskih nauka. U Beču je zasnovala porodicu a zaposlena je u IAEA.

Posjeduje široko radno iskustvo iz različitih domena od međunarodnih institucija preko financija do edukativnih institucija. Više informacija o njoj je dostupno na LinkedIn profilu. Želi svoje znanje podijeliti s dragim članicama BWBH udruženja. Njezin kontakt e-mail je melika.osmic@yahoo.com.

Pridružila je se udruženju ove godine sa željom da razmjenjuje iskustva i općenito korisne informacije a, posebno za jednu jedinu našu domovinu. Melika je zainteresovana za projekte pomaganja BiH i prezentaciju naše kulture/gastronomije/proizvoda/firmi u Austriji.

Mirjana Miljanovic

Članica
Po zvanju sam diplomirani inžinjer informatike. Stidirala sam i diplomirala na Fakultetu informatike u Beču.

U sklopu praktične nastave za vrijeme studiranja, radila sam u Siemens-u AG Austrija. Bila sam zadužena za testiranje i implementaciju na raznim informatičkim projektima (web i ostale aplikacije).

Tijekom studiranja, kao iskusni student informatike bila sam aganžovanja i u socijalnim projektima. Radila sam kao mentor na pilot-projektu „big.sister-first.step” (WIT, TU Beč), gdje sam svoja iskustva stečena kroz studiranje podijelila sa TU studenticama prvog semestra studija.

Također sam bila angažirana u okviru jednog internacionalnog projekta u United Nation Vienna kao asistent projetka. Tijekom rada na ovom projektu naučila sam nešto više o administativnim poslovima u sklopu Human Resource Management-u, te mi je ovo iskustvo bilo od velike koristi u mojoj karijeri.

Iz velikog interesa prema fotografiji, 2017 sam završila 2-godišnju školu fotografije („Fotoschule Wien“). Stekla sam nove vještine vladanja fotografijom te primijenila iste na web aplikacije zbog čega sam dobila pohvalu i nove angažmane.

Posljednjih 7 godina sam zaposlena na radnom mjestu „Quality Assurance“ u jednoj od poznatih izdavački kuća u Beču. Odgovorna sam za kvalitetu online novinskih izdanja i specijaliziranih knjiga iz oblasti Prava.

Učlanila sa se u BWBH udruženje zbog razmjene iskustva iz sličnih oblasti kao i prilici da mogu dati podršku mladim ženama u području informatiče znanosti, netzwerk i druženje.

Marijana Klapić

Članica
Marijana Klapić je poduzetnica koja,zajedno sa svojim suprugom vodi uspješnu kompaniju proizvoda Olea,majka,supruga ,NLP trenerica ličnog i profesionalnog razvoja,leadership coach,entuzijastica i osoba koja voli ljude .Nakon dugogodišnjeg vlastitog razvoja,preko 15 godina iskustva u radu sa ljudima,niza edukacija,seminara i rada na svojim vještinama i kompetencijama,vodi mnogobrojne radionice i edukacije za IT kompanije, Udruženja,firme koje svoje zaposlene smatraju najvrednijim resursom,mlade lidere i mnoštvo organizovanih predavanja na teme koje svojim sadržajem osnažuju učesnike,otvaraju nove poglede,inspitišu na promjene i gdje se stiču nova znanja i ohrabrenja da se u vremenu u kojem živimo možemo snaći i prepoznati nove prilike i mogućnosti za ispunjeniji i kvalitetniji život.

Izuzetno ponosna na svoj projekat žena387 women empowerement zajednica budućnosti koja okuplja žene svih životnih stavova i opredjeljenja. Uz pomoć tema ličnog i profesionalnog razvoja stvaramo okruženje koje će biti podržavajuće za svaku njenu članicu.Mjesto gdje razvijamo žensku energiju i kreiramo sjajne životne priče,osvještavamo svoje snage .

Moto ovog projekta je “Niko nije TI, i to je tvoja supermoć!”

Amela Krassnitzer

Članica
Nova sam članica ovog impresivnog udruženja i htjela bih kratko da se predstavim. Zovem se Amela Krassnitzer i živim u Beču od 1992. godine. Porijeklom sam iz Srebrenika. Rat u Bosni i Hercegovini zatekao me je na drugoj godini Filozofskog fakulteta u Sarajevu, gdje sam studirala francuski i italijanski jezik na odjelu za romanistiku. Fakultet sam završila na Univerzitetu u Beču i nosilac sam diplome profesora francuskog i italijanskog jezika. Ali život nije imao namjeru da prestane sa svojim mnogobronjim iznenađenjima. Iz Beča me je najprije odveo do Novog Zelanda, četiri godine poslije toga do Sirije, a samo godinu dana kasnije do Norveške. U Norveškoj sam već bila jako srećna mama jednog sina i jedne kćerke. Tu sam po prvi put počela da radim u svojstvu turističkog vodiča, za firmu GuideCompaniet, u lučkom gradiću Stavanger. Po povratku u Beč, otprilike tri godine nakon toga, završila sam dvogodišnje obrazovanje za turističkog vodiča na Wifiju u Beču i položila državni ispit za certificiranog turističkog vodiča. Od 2017. radim kao samostalni turistički vodič u Beču. Govorim njemački, engleski, francuski, italijanski i naravno bosanski jezik.

Selma Žoljić-Beglerović

Članica
Selma Žoljić-Beglerović je magistrirala na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu na Odsjeku za automatiku i elektroniku. Trenutno je na doktorskom studiju na Tehničkom Univerzitetu u Grazu, a pored toga je zaposlena kao istraživač u istraživačkom centru Virtual Vehicle Research GmbH. Fokus njenog trenutnog istraživanja je pravovremena detekcija promjena i grešaka na vozilima u željezničkom saobraćaju, u cilju povećanja sigurnosti i optimizacije operativnosti i troškova održavanja vozila.

Iako već šest godina živi i radi u Grazu, aktivno djeluje u Bosni i Hercegovini kroz rad u Udruženju „Ruku na srce“, čiji je i suosnivač. Udruženje ima za misiju olakšati svakodnevnicu marginaliziranim skupinama društva, a posljednjih nekoliko godina fokus djelovanja stavljen je na obrazovanje i usavršavanje mališana koji dolaze iz porodica u stanju socijalne potrebe.

Kroz članstvo u Udruženju BWBH želi proširiti svoju mrežu poznanstava i biti inspirisana uspješnim pričama ostalih članica. Cilj joj je usavršiti svoje poslovne vještine, te otvoriti vrata ka novim poslovnim poduhvatima i projektima. Ukoliko pri tome njena dosadašnja iskustva doprinesu radu Udruženja i pomognu nekome na putu dobra, zadovoljstvo će time biti jos veće.

Alisa Isaković

Članica
Alisa Isaković je rođena u Zenici 1991. godine. Nakon završetka mašinskog studija 2016. godine na Univerzitetu u Zenici – odsjek: „Menadžment proizvodnim tehnologijama“ i nenalaženja posla u Bosni i Hercegovini odlučuje se osloniti na svoje poznavanje njemačkog jezika te početi tražiti posao u Njemačkoj ili Austriji.
U maju 2017 godine se preselila u Steyr u gornjoj Austriji i počela raditi za Firmu Bitter, koja je inžinjerski biro za automobilsku industriju.
2021 godine dobija priliku za ulazak u prodajni tim u istoj firmi, gdje djeluje i sada. Popratno je i na školovanju za projektni menadžment i vodi novi projekat u prodaji.

S obzirom na veliku znatiželju, koja je jedna od bitnih značajki njenog karaktera, raduje se djelovanju u BWBH udruženju.

Danijela Jokić Vaislay

Članica
Danijela Jokić Vaislay je life coach, autorica knjige ‘Ja Vrijedim’ (objavljene na engleskom jeziku pod nazivom ‘Self Worth’) i ko-autorica Priručnika Za Life Coaching, suosnivačica Online Life Coaching Akademije ‘Ajna’ i osnivačica www.sretnazena.com magazina.

Provela je više od osam godina u Indiji, u Delhiju. Njeni savjeti za osobni rast i razvoj i uspjeh, na našem i engleskom jeziku, objavljeni su u magazinima COSMOPOLITAN, SENSA, LJEPOTA I ZDRAVLJE i brojnim drugim. Pomaže ljudima da ostvare svoje životne i poslovne ciljeve individualnim i grupnim online coachingom, motivacijskim govorima i radionicama.

Više o Danijeli možete pročitati na njenoj web stranici www.danijelajokicvaislay.com

Ida Protuger

Članica
Ida Protuger je sertificirani life & business coach. Diplomirala je psihologiju na Univerzitetu Sv. Ćirila i Metodija u Skoplju. Ima više od 20 godina karijere u novinarstvu, uglavnom na uredničkim pozicijama u nekoliko elektronskih i štampanih medija. Karijeru je započela u novinskoj agenciji MIA, a potom je radila u televiziji Kanal 5, TV Alfa, vjesniku Dnevnik i nedeljniku Gradjanski.

Od 2015. godine živi u Beču gdje prolazi trogodišnju obuku u Institutu “Kepos”, gdje se sertificira za life i business coaching. Sada ima privatnu praksu i više od 1.000 sati iskustva u individualnom koučingu i brojne obuke, uglavnom za expat zajednicu u Austriji.

Njena profesionalna osnova je humanistička psihologija koja se fokusira na pozitivni ljudski potencijal. Glavni fokus u individualnom couchingu joj je tema rezilijentnost (otpornost) ili kako se lakše spraviti sa stresom i životnim izazovima. U poslovnom kontekstu, glavne radionice su joj: Otporne organizacije, Emocionalna inteligencija kao konkurentska prednost u 21. veku, Razvoj humanih vještina, Efikasna komunikacija, Rešavanje konflikta, Medijski trening (public speaking i spremanje za intervjua i nastupe u medijima).

Govori makedonski, bosanski/sprski/hrvatski, engleski i njemački. Više o njenim uslugama možete pronaći na www.idaprotuger.com

Enisa Lišnjić

Članica
Enisa Lišnjić ima 22 godine i živi u Zenici, gdje je i rođena. Trenutno je treća godina na Mašinskom Fakultetu u Zenici, na odsjeku Inženjerski dizajn proizvoda. Bavi se 3D modeliranjem i printanjem, a posebno je zanima dizajn u automobilskoj industriji.

Hobi joj je fotografija, ali uživa u svim oblicima umjetnosti, posebno u muzici. Volontira duži niz godina u različitim organizacijama, a trenutno je Senior Scholar i volonter u BH Futures Fondaciji. Volim da uči nove stvari, da se druži i upoznaje nove ljude. Zbog toga je postala dio Fondacije, koja joj svakodnevno pruža razne prilike za to.

Kada je čula za BWBH odmah je uočila sličnosti sa Fondacijom: prijateljski odnos članica, sklonost ka vrijednom radu i težnja ka izvrnosti. Kao studentica u polju koji društvo još uvijek dijelom smatra muškim, želi da se okruži ženama koje razbijaju te stereotipe i pokazuju da je sve moguće kada to dovoljno želimo. Zbog toga se jako raduje što ima priliku da upozna takve žene i da bude dio ove porodice.

Habiba Ačkar

Članica
Habiba Ačkar ima 23 godine, poligota je, te trenutno radi kao studentski intern u APS Engineering. Dolazi iz Mostara gdje je pohađala osnovnu i srednju školu, a zatim je obrazovanje nastavila u Sarajevu. Kao studentica arhitekture i urbanog planiranja, zainteresovana je za oblasti vezane za arhitektonski dizajn, grafički dizajn, enterijere, naučna istraživanja, samoodrživost, poduzetništvo, liderstvo i dr. Budući da aktivizam i volontiranje već dugo gaji kao vid lifestylea, izabrana je 2017. godine za najaktivniju srednjoškolku u Hercegovini. Angažovana je i kao projekat koordinatorica inicijative Knowledge Heroes pri BH Futures Foundation čija je stipendistica od 2020. godine.

Pored svakodnevnih obaveza, slobodno vrijeme provodi usavršavajući mnogobrojne software za 2D i 3D modeling, učeći strane jezike, upoznavajući svijet, fotkanjem, slikanjem, kao i čitanjem. Raduje je mogućnost saradnje i sa BWBH pa se nada da će njen angažman doprinijeti i ovom Udruženju.

Lejla Ćehić

Članica
Lejla Ćehić ima 20 godina, rođena je u Bihaću, a trenutno živi i studira u Sarajevu. Prva je godina na odsjeku za Menadžment pri Fakultetu za ekonomiju i društvene nauke na Internacionalnom Burch univerzitetu.

Njena prva i najveća ljubav je muzika, tako da u velikoj mjeri uživa u sviranju klavira i pjevanju.

U toku srednje škole javila se potreba za pomaganjem drugima i onima kojima je pomoć potrebna, tako da se već 5 godina bavi volontiranjem i aktivizmom, sa posebnim fokusom na prava mladih. Potreba za učenjem i razvijanjem svojih vještina je dovela do BH Futures Fondacije, uz pomoć koje je dobila nebrojno mnogo prilika da uči i raste, pa je tako dovela i do BWBH.

S obzirom na njen afinitet prema marketingu i društvenim mrežama, ogromnu joj radost pruža što upravo uz pomoć BWBH može dodatno razvijati svoje vještine. Uz zdravo i pozitivno okruženje dobija veću motivaciju za rad, a definitivno je rad sa uspješnim i kreativnim ženama vjetar u leđa da daje sve od sebe.

Vanja Beukelman Pavlović

Članica
Vanja Beukelman Pavlović je rođena u Tuzli. Živi 28 godina u Rozenburgu, jednom od dijelova Rotterdama. Po zanimanju je diplomirani Life – Motivatie coach, Kongnitivni terapeut i suosnivačica Online Life Coaching Akademije ‘Ajna. Autorica je knjige: “Život”, koja je prevedena i na holandsi jesik i knjige ‘Iluzija O Sebi”.
Majka troje djece i baka dvoje unučadi.

U našoj zemlji je stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja. Kada je 1992. napustila Bosnu, živjela je u Sloveniji 2,5 godine gdje je radila kao prosvjetni radnik i bila direktor izbjegličke Osnovne škole u Jesenicama. U Holandiji je stekla diplome: Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se i danas bavi. Od 2014. godine je stalna kolumnistica i stručna saradnica Sretna Žena Magazina. Od septembra 2016. godine je nastavnik hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj Akademiji (NHA).

Kao kulturno -socijalni poduzetnik svoja dosadašnja znanja i iskustva koristi u idejama i projektima koje organizuje u Holandiji. Osnivač je projekta “Tafelverhalen” (Priče za stolom), gdje je davala podijum običnim i neobičnim ljudima i njihovim ličnim pričama kao i mladim talentima. Jedna je od autora knjige na holandskom “ Achter ons masker” ( Iza naših maski), gdje su za istoriju zabilježeni lični doživljaji u vrijeme Corone. Trenutno ima svoj novom projekat “Rozenburgse mozaiëkroman”, gdje radi na nematerijalnoj ostavštini Rozenburga, dio Rotterdamske luke, na rubu Sjevernog mora, koji se bori za svoj identitet. Za te ideje i projekte je u februaru 2021. nagrađena titulom ‘Heroj Regija’ u Rotterdamu.

Učlanila se u BWBH udruženje zbog razmjene iskustva, druženja, kao i prilici da može motivisati i dati podršku ženama, svih životnih dobi, koje žele da bolje spoznaju svoje talente i ostvare svoje snove. Jer svi imamo talent za ostvarivanje svojih snova, za napredak i uspjehe i naravno za to nikada nije kasno!