Nekategorisano

Dan Ujedinjenih nacija za prava žena

8. Mart 2018
Danas je dan Ujedinjenih nacija za prava žena i mir u svijetu. Danas je međunarodni dan žena. Pitam se zašto u današnje vrijeme, nakon toliko godina od proglašenja ovog dana kao međunarodnog dana žena, se žene i dalje bore za ravnopravnost. Zašto na primjer u jednoj razvijenoj zemlji kao što je Austrija se pokreće Frauenvolksbegeheren. Da li je ovaj današnji 8. Mart važniji od prethodnih i početak jedne nove žene? 
Borba žena za njihova prava traje već dugo i još nije okončana. Ali ja tu borbu želim da vidim kao borbu za slobodan i osviješćen život. Želim da vidim žene svjesne svoje snage, koja je data ženskim bićima samim postankom i kroz evoluciju, i u onome što stvaraju i u ulogama koje žive. Ženska energija u nama, koja je usmjerena prema unutra, je energija koja integrira, okuplja i štiti, te uz pomoć koje živimo dobro uloge majke, prijateljice i gradimo čvrste međuljudske i emotivne odnose. Dok muška energija u nama, koja je usmjerena prema vani, nam pomaže da se doživimo u ulogama poslovne žene, lidera, pionira, odnosno da se ciljano umrežavamo. Svi mi imamo različito izražene ove energije i različito ih živimo – kroz različite uloge s kojima smo se identificirali. Ali svi mi imamo sposobnost i mogućnost da korisitmo vrlo uspješno i jednu i drugu energiju, te definišemo koje uloge su nam važne i koje želimo da živimo. 
Zbog toga bih voljela da današnje žene osvijeste za sebe šta žive i da li su to uloge koje su preuzele, koje su im nametnute ili su ih pak slobodno i svjesno same odabrale. Mislim da imamo odgovornost prema sami sebi, a još više prema našim kćerkama i sinovima da svjesno odaberemo koje uloge nas snaže i doprinose održivom rastu. Ovo je doba nove žene koje treba i novog muškarca. Dok god živimo stare uloge preobučene u novo ruho teško ćemo promijeniti svijet u kojem živimo. Preuzimanje novih uloga u kojima smo svjesni sebe, svoje snage i mogućnosti koje na stoje na raspolaganju je odgovornost koju imamo prema svijetu koji ostavljamo i u kojem želimo da naša djeca žive. 
Drage članice “Business Women of Bosnia and Herzegovina”, drage majke, kćerke i prijateljice, želim vam sretan 8. Mart. 
By Jasmina Haračić