Nekategorisano

Osnovano BiH poslovno vijeće pri Ženskoj trgovinskoj i industrijskoj komori Indije (WICCI)

U ponedjeljak, 15.02.2021. godine osnovano je BiH poslovno vijeće pri  Ženskoj trgovinskoj i industrijskoj komori Indije. Ženska trgovinska i industrijska komora Indije (WICCI), koja je počela sa radom kao nacionalna komora s ciljem unaprijeđenja ženskog poduzetništva, prerasla je u međunarodnu mrežu koja okuplja 250,000 članica iz preko 120 zemalja svijeta. Ova međunarodna mreža je podržana od strane All Ladies League (ALL) i Ženskog ekonomskog foruma (WEF), i zagovara temeljne promjene u vladinim politikama, zakonima i poticajima sa ciljem osnaživanja žena u poslovanju, industriji i trgovini u svim sektorima, širom Indije ali i u drugim zemljama.

WICCI ima vijeća na različitim nivoima koja s vremena na vrijeme predlažu konkretne korake i preporuke relevantnim državnim tijelima i surađuju s raznim institucijama kako bi promovisali rješenja za brojne izazove sa kojima se suočavaju poslovne žene. BiH vijeće pri WICCI će sarađivati sa drugim udruženjima u okviru ove međunarodne mreže u cilju kreiranje politika koje će voditi poboljšanju konkurentnosti poduzetnica i poslovnih žena u BiH.

Inicijativu za osnivanje BiH vijeća pri WICCI pokrenule su članice Udruženja poslovnih žena u BiH, članice akedemske zajednice i poslovne žene iz BiH, te članice Udruženja poslovnih žena iz BiH u Austriji. Aida Zubčević, predsjednica Udruženja poslovnih žena BiH i vlasnica i direktorica firme Faveda d.o.o., izabrana je za predsjednicu vijeća, dok je za zamjenicu predsjednice izabrana docentica Munira Subašić.