Nekategorisano

Seminar na temu očuvanja maternjeg jezika (online)

Naša članica Azra Hodžic-Kadić će ponuditi Seminar na temu očuvanja maternjeg jezika i njegove uloge u formiranju identiteta te ulozi višejezičnosti u formiranju ličnosti. Sigurno interesantna tema, pogotovo za vas koje ste roditelji, zanima vas tema višejezičnosti a i sami govorite više jezika ili ste davno doselili u Austriju.

Predavačica: MMag Azra Hodžić- Kadić, Sprachzentrum Uni Wien, Österreichische Akademie der Wissenschaften, Doktorski studij na Univerzitetu u Beču, težišta istraživanja manjinski jezici i višejezičnost, autorica udžbenika za bosanski jezik kao strani jezik „Otkrij bosanski“

Broj predavanja: dva predavanja
Sve polaznice će dobiti priručnik i certifikat
Koncept seminara:
Predviđena su ukupno dva predavanja.
Prvo predavanje je vezano za značaj maternjeg jezika i formiranje identiteta kod naše djece.
Na prvom predavanju će biti riječ o značaju jezika, višejezičnosti, odnosu i sukobu manjinskih i većinskih jezika. Dalje, biće govora o očuvanju maternjeg jezika te o lingvističkim ljudskim pravima koje je neizbježno pomenuti kada se radi o jezicima migranata i manjina. U tom teoretskom dijelu rada biće obrađena veza između jezika i identiteta, i etničke pripadnosti koja je usko povezana sa identitetom, koju ulogu i kakav odnos škola i obrazovanje ima u učenju jezika manjina, i u okviru toga biće prikazani lingvistički, psihološki i sociološki odnosi vezani za pojedinca.
Ovo predavanje se odnosi i na ulogu višejezičnosti u formiranju ličnosti. Akcenat će biti stavljen na sociološke, psihološke i jezičke značajke višejezičnosti te na porodice koje se služe svakodnevno u razgovoru sa djecom na više jezika. Kako očuvati i dati značaj i probuditi interes djeci za više jezika unutar jedne zajednice?

Drugo predavanje se odnosi na pitanja i potrebe učesnika i korelaciju između predavačice i učesnika. Razgovor o potrebama naše djece, davanju savjeta kako unaprijediti maternji jezik, očuvati višejezičnost i sve to ugraditi u svakodnevnicu naše djece i dovesti njihov identitet do zavidnog nivoa. (psihološki, lingvistički i sociološki aspekt)
Termini su sljedeći:
04.03.2021. od 18h – 19.30 h
11.03.2021. od 18h – 20.00h

Lokacija – Online, Zoom link
Potvrde na email – azra.facher@hotmail.com i email udruženja
Business.women.bh@gmail.com