Članak

Udruženje “Business Women of Bosnia and Herzegovina” iz Austrije: Motiviramo žene na liderstvo

Potreba za kvalitetnom razmjenom informacija i umrežavanjem različitih kreativnih potencijala, ali i pružanjem oslonca – inicirala je pokretanje platforme za susret, druženje i transfer iskustava na maternjem jeziku poslovnih žena porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koje žive u Austriji.
Tako je nastalo udruženje Business Women of Bosnia and Herzegovina (BWBH) sa sjedištem u Beču – prvo kao neformalna platforma 2016., da bi samo jednu godinu kasnije formalizirali svoje postojanje.

 

Udruženjem rukovode predsjednica Lejla Tinjić-Zaimović, podpredsjednica Adela Mehić-Džanić, te Jasmina Buhre, Naida Jusufhodžic-Grbić i Selma Muratović, članice uprave i strateškog tima. Svake godine održava se Generalna skupština udruženja na kojoj se prezentira i analizira rad udruženja u prethodnoj godini, te biraju članice uprave.

Business Women of Bosnia and Herzegovina je platforma za predstavljanje i promociju firmi, proizvoda i usluga, te povezivanje i upoznavanje poslovnih žena porijeklom iz Bosne i Hercegovine u Austriji.

Unikatno udruženje koje okuplja žene iz svih branši

Kako nam je istakla suosnivačica i predsjednica udruženja Lejla Tinjić-Zaimović, udruženje kvalitetnim edukacijama i projektima, međusobnom podrškom, umrežavanjem, razmjenom znanja, iskustava i mišljenja motivira žene da preuzmu vodeće uloge. Pored toga, nudi im se mogućnost promocije svog posla ili firme tj. usluga i proizvoda, kao i pripadnost zajednici žena sa istog govornog područja koje se međusobno podržavaju. Glavni fokus udruženja je osnaživanje članica kroz promocije njihovih poslovanja i proizvoda, serije prezentacija i edukacija, radionica, mjesečnih sastanaka i razgovara, odnosno povezivanje na svim nivoima.

“Veoma smo ponosne na unikatnost udruženja. U vrlo kratko vrijeme uspjele smo da okupimo žene i djevojke raznih profila i iskustva. Naravno, fokus je na poslovnim ženama. U našoj FB grupi su sve žene i djevojke dobrodošle i ta platforma je brojno u stalnom rastu i danas brojimo više od 1300 članica. No pored toga imamo desetine aktivnih članica za koje organizujemo posebne pogodnosti i evente. Upravo u toj raznolikosti leži snaga udruženja. Članice su pravnice, advokatice, doktorice, IT ekspertice, menadžerke, konsultantice, studentice, no ipak je najviše žena poduzetnica. Njima je udruženje posebno korisna platforma za upoznavanje, predstavljanje i promociju poduzeća, proizvoda i usluga”, navodi Tinjić-Zaimović.

BWBH ima afimirmativnu politiku rada, otvoren, neutralan i profesionalan stav i promoviše pozitivne priče, ističe Tinjić-Zaimović. Dodaje da su članice i volonterke u udruženju sjajne, ali da treba spomenuti da su sve članice uprave zaposlene žene. Zato je potrebno prepoznati da je rad uprave kao i članica, koje nerijetko podržavaju rad udruženja volotiranjem, zaista rad iz srca i želje održavanja jedne pozitivne priče. Takođe, i na privatnom planu platforma pruža veliku moralnu i praktičnu podršku. Poslovna povezivanja kroz platformu BWBH su rezultirala i divnim prijateljstvima, ističe Tinjić-Zaimović.

I austrijske vlasti prepoznale rad udruženja BWBH

Udruženje se finansira najvećim dijelom iz članarina i dijelom iz sponzorstva. Kako navodi Tinjić-Zaimović, potporu iz Bosne i Hercegovine nisu tražile i oslanjale su se na pomoć lokalne zajednice, kao i naših uspješnih poduzetnika i poduzetnica iz Austrije. Oni su spremno sponzorirali svaki događaj koji je udruženje organiziralo. Napominje i da su austrijske vlasti u dva navrata pomagale rad udruženja tokom pandemije.

Osim saradnje sa lokalnom zajednicom i privrednicima, udruženje ostvaruje saradnju sa brojnim drugim udruženjima iz BiH, regiona i Austrije. Tako su sarađivali sa „Wirtschaftsagentur“, „Udruženjem poslovnih žena u Bosni i Hercegovini“, PWN Vienna – Professional Women’s Network, UN Women Guilt, Sheconomy, BH Future Foundation, IPlatforma.

Od okruglih stolova do networking evenata sa preko stotinu gostiju

Održali su „Community Talk“ u suradnji sa „Wirtschaftsagentur“ i „BH kulturnom platformom “. Sudjelovali su na „Festivalu savremene žene“ u Tuzli, „Danima poduzetništva žena “ organiziranim od strane „Udruženja poslovnih žena u BiH“, Okruglom stolu na temu „Jačanje ženskog liderstva u BiH“. Organizirali su Business salon sa prominentnim manadžericama i poduzetnicama na temu „Female entreprenuership and digitalisation“. Nadalje, organizirali su „Women in Business: Making it in Austria“, Seminar na temu očuvanja maternjeg jezika, tri networking bazara udruženja, inicirali učešće Bosne i Hercegovine na UNWG bazaru 2018. i 2019. godine. Kontinuirano organizuju edukacijske evente za članice.

Pandemija ih nije uspavala: Od brige za mentalno zdravlje do uspješne promocije poslova članica

Zadnji veliki networking event sa preko stotinu gostiju je organiziran u februaru 2020. godine: Vienna – BH Professionals Networking & Business Forum u saradnji sa BH Futures Foundation.

Tinjić-Zaimović dalje navodi da je BWBH udruženje dobilo brojne pohvale tokom perioda pandemije i dodaje:
“Nismo se uspavale, poslije prvobitnog šoka koji smo svi iskusili brzo smo se prilagodile i do sada u toku pamdemije smo organizovale mnoge online događaje.
Pokušale smo se prilagoditi situaciji tako da smo imale evente na temu važnosti mentalnog zdravlja, trening dobrog raspoloženja, autogeni trening te evente vezane za poslovni razvoj, personal branding, HR, Linkedin. Posebno smo fokusirane na promovisanje poslova naših članica, njihovih proizvoda i usluga. Ove godine smo uradile tri online radionice u saradnji sa Udruženjem Poslovnih žena BiH: Webinar: “Autentičnost – nova paradigma u poslovnom liderstvu”, Workshop – “Da li su žene bolji krizni menadžeri?”, te webinar: “Značaj i jačanje rezilijentnosti u liderstvu”. Ponovo organizujemo F2F evente u skladu sa vladinim regulacijma. Zadnji je bio “Networking Night” sa uglednom austrijskom pravnom firmom PHH u kojoj radi jedna od naših članica.”

Pored svih uspjeha – i statistika ukazuje na potrebu postojanja udruženja

Prema podacima Austrijske agencije za statistiku među naturaliziranim osobama 2020. godine najveća grupa bili su bivši državljani Bosne i Hercegovine (967 ili 10,7 posto). Procjenjuje se da je oko 250.000 Bosanaca i Hercegovaca u Austriji te da su najveća naturalizirana grupa u Austriji u 2020. Ljudi porijeklom iz BiH su visoko obrazovani, uspješni privrednici i privrednice. Iako su top menadžerice doseljeničkog porijekla u Austriji više iznimka nego standard, ipak postoje, a već ta činjenica je pokazatelj da je to moguće – postati uspješna/uspješan i pored toga što je neko porijeklom iz neke druge zemlje. Prema medijskim natpisima Bosanci i Hercegovci su u Austriji ambasadori dobre integracije, navodi Tinjić-Zaimović.

I dok su Bosanci i Hercegovci ambasadori dobre integracije u Austriji – ove žene su i mnogo više – ambasadorice solidarnosti koje dokazuju da je “žena ženi stub – oslonac”, a ne vuk, kako se često predstavlja. One su time i graditeljice temelja na kojima će se podizati nove generacije uspješnih žena, ali i vrlo živahna spona između dvije prijateljske zemlje.

Broj aktera s kojima su povezane u rodnoj zemlji obećava da će spona ostati čvrsta, te rezultirati novim iskustvima za nemali broj žena na obje strane.

 

_________________

Tekst preuzet sa bosnavanbosne.com