Nekategorisano

Značaj mentalnog zdravlja

Većini nas je stres nešto sa čime se skoro pa svakodnevno srećemo. Meni se čak čini da nam je to postalo prvo što primjetimo kad nas se upita o tome kako se osjećamo – provjeravamo u sebi na kojoj smo razini stresa u datom trenutku. Ovdje naravno mislimo na negativni stres, a ne pozitivni koji nas motivira, daje fokus i vodi do ostvarenja naših ciljeva.

Također je većina nas čula za barem jednu ili dvije metode koje pomažu kod problema prouzrokovanih negativnim stresom. Meditacija, yoga ili vježbe disanja su metode koje se najčešće spominju i koje je vjerovatno veliki broj nas isprobao. Naravno da svi imamo različita iskustva i interesovanja, ali sam sigurna da svi u biti vjerujemo da nam ove i slične metode mogu pomoći. Jedino se postavlja pitanje a šta nas spriječava da ih prakticiramo redovito.

Možda bih ovo pitanje trebala postaviti drugačije i zamoliti vas da razmislite koliko važnosti pridajete vašem mentalnom zdravlju? Da li uopće smatrate da se radi o zdravlju kad je riječ o našem emotivnom stanju, razini koncentracije ili rezilijentnosti?

Ako shvatanje zdravlja primarno posmatramo kroz tjelesno zdravlje, oduzeli smo jako puno pažnje našem psihičkom zdravlju. Prvo pravilo psihosomatike kaže da bolest nastaje kao posljedica nedovoljne pažnje/bavljenja određenom životnom temom – (za svaki organ je vezana tema koja je smjernica za izliječenje i „životni“ zadatak).

Ovako gledano možemo lakše da prepoznamo značaj mentalnog zdravlja, odnosno da se i o njemu kao i o tjelesnom zdravlju trebamo i možemo brinuti. A jedna od preventivnih mjera očuvanja mentalnog zdravlja je sigurno autogeni trening, poput drugih meditativnih tehnika ili tehnika opuštanja (npr. progresivna mišićna relaksacija).

Autogeni trening je jedna klasična metoda opuštanja i duboke relaksacije, koja također ima za cilj poboljšanje otpornosti na negativni stres, samoregulaciju i jačanje imunog sistema. Redovno prakticiranje autogenog treninga se često preporučuje kao preventivna mjera za očuvanje i poboljšanje zdravlja, općenito rečeno.

Osnovu prakticiranja autogenog treninga čini koncentriranje na određene tjelesne podražaje, kao što su toplina ili težina. Kroz proces fokusiranja na pojedine dijelove tijela i navedene podražaje dovodimo naš tjelesni i mentalni sustav u stanje dubokog mira. Na taj način iniciramo ili pojačavamo proces samoregulacije, što ima izrazito pozitivne efekte na naše zdravlje u cjelosti.

Kao što je u autogenom treningu fokusiranje na pojedine organe i podražaje put do samoregulacije, na sličan način možemo svjesnim usmjeravanjem pažnje utjecati na naše mentalno zdravlje. Neko od nas će se odlučiti za jednu ili drugu metodu, individualan rad ili uz nečiju pomoć, međutim šta god odaberemo da radimo od velike pomoći će nam biti osvijestiti da sve što izgubimo iz fokusa gubi energiju i oboljeva. Stoga da bismo ostali zdravi u svakom smislu te riječi, potrebno je da usmjerimo fokus ne samo na tjelesno već i psihičko zdravlje. 

Kako energija prati fokus, nekad će nam i jednostavne prakse biti od pomoći i vratiti nam izgubljenu energiju: kao što je ciljana šetnja da ispraznimo glavu, vožnja biciklom, pjevanje za bolje raspoloženje, povući se u tamu i tišinu svoje sobe i oslušnuti svoj dah. Svi mi znamo šta je za nas najbolje, pa sam sigurna da će svako od vas pronaći ponešto za sebe. Ostanite radoznali i isprobajte različite stvari. I ne zaboravite da uživate u svakom trenutku života!

Jasmina Buhre